Bila Ibu Boleh Memilih

 

Anakku,…
Bila ibu boleh memilih
Apakah ibu berbadan langsing atau berbadan besar karena mengandungmu
Maka ibu akan memilih mengandungmu…
Karena dalam mengandungmu ibu merasakan keajaiban dan kebesaran Allah

Sembilan bulan nak,… engkau hidup di perut ibu
Engkau ikut kemanapun ibu pergi
Engkau ikut merasakan ketika jantung ibu berdetak karena kebahagiaan
Engkau menendang rahim ibu ketika engkau merasa tidak nyaman, karena ibu kecewa dan berurai air mata…

Anakku,…
Bila ibu boleh memilih apakah ibu harus operasi caesar, atau ibu harus berjuang melahirkanmu
Maka ibu memilih berjuang melahirkanmu
Karena menunggu dari jam ke jam, menit ke menit kelahiranmu
Adalah seperti menunggu antrian memasuki salah satu pintu surga
Karena kedahsyatan perjuanganmu untuk mencari jalan ke luar ke dunia sangat ibu rasakan
Dan saat itulah kebesaran Allah menyelimuti kita berdua
Malaikat tersenyum diantara peluh dan erangan rasa sakit,
Yang tak pernah bisa ibu ceritakan kepada siapapun

Dan ketika engkau hadir, tangismu memecah dunia
Saat itulah… saat paling membahagiakan
Segala sakit & derita sirna melihat dirimu yang merah,
Mendengarkan ayahmu mengumandangkan adzan,
Kalimat syahadat kebesaran Allah dan penetapan hati tentang junjungan kita Rasulullah di telinga mungilmu

Anakku,…
Bila ibu boleh memilih apakah ibu berdada indah, atau harus bangun tengah malam untuk menyusuimu,
Maka ibu memilih menyusuimu,
Karena dengan menyusuimu ibu telah membekali hidupmu dengan tetesan-tetesan dan tegukan tegukan yang sangat berharga
Merasakan kehangatan bibir dan badanmu didada ibu dalam kantuk ibu,
Adalah sebuah rasa luar biasa yang orang lain tidak bisa rasakan

Anakku,…
Bila ibu boleh memilih duduk berlama-lama di ruang rapat
Atau duduk di lantai menemanimu menempelkan puzzle
Maka ibu memilih bermain puzzle denganmu

Tetapi anakku…
Hidup memang pilihan…
Jika dengan pilihan ibu, engkau merasa sepi dan merana
Maka maafkanlah nak…
Maafkan ibu…
Maafkan ibu…
Percayalah nak, ibu sedang menyempurnakan puzzle kehidupan kita,
Agar tidak ada satu kepingpun bagian puzzle kehidupan kita yang hilang
Percayalah nak…
Sepi dan ranamu adalah sebagian duka ibu
Percayalah nak…
Engkau adalah selalu menjadi belahan nyawa ibu…

Ratih Sanggarwati (Ratih Sang)
Jakarta, 21 Agustus 2004

Dikutip dari Bila Ibu Boleh Memilih, kumpulan puisi hati Ratih Sanggarwati.
Lihat: KCM – Ratih Sanggarwati: Puisi Untuk Si Kecil

Ditulis dalam Puisi. 32 Comments »

Gara-Gara Lampu Motor Dihurungkeun

 Di Jakarta, lampu merah duka  teuing aya sabaraha rebu unit. lamun kabeneran  lampuna hurung beureum, kabeh kendaraan kudu eureun.  tapi, ampir kabeh mesinna tetep hurung. Aya teu nya anu iseng meng-kalkulasi:
– lampu merah rata-rata hurungna 1-2 menit.
– hiji motor 100 cc, lamun cicing tapi mesin
– hurung, dina samenit meakeun 1/sekian liter bensin.
– di jakarta hungkul aya sabaraha juta motor  100cc ?
– pisabaraha litereun bensin bakal beak, sakal  lampu merah.

tong heran ayeunamah rea nu aneh…..ti baralik apan…siang di hurungkeun…peuting di paehan…tungtungna…..jebrod wae…beunta beunta aya di rumah bersalin…….borojol wae…babar…gara gara lampu?nu naek mtorna bumil

dina tipi sababaraha waktu ka tukang sok aya iklan/kampanyeu ramah lingkungan, di antarana kartun nu ngagambarkeun paripolah nu mawa mobil pas kapegat lampu beureum. Mun teu dipareuman matak ambek nyedek, tanaga midek, langit mulek. Mun milih dipareuman, manuk ge tingcaruit nyalampeurkeun. Ceuk cenah, jelema mah sok kudu bae digeuing. Lamun  panggeuingna teu robah2, angger, biasana lila2 sok kapopohokeun, don waro, jadi talobeh. tah,  sakali-kali mah kudu bae digebrag, ngarah inget deui kana panggeuing tea.

Ceuk Nu Make AC (mobilna sae): “Panas euy lamun mesin mobil kudu dipaehan”
Ceuk Nu Teu Make AC (Mobilna kirang sae): “Puguh hese starter.. der mesin dipaehan!”
Ceuk Nu Motorna Alus: “Motor uing mah irit pisan,  moal beak 1cc nungguan lampu hejo”
Ceuk Nu Motorna Rada Goreng: “Puguh pas distarter  teh gas kudu digedekeun, malah leuwih boros, barina oge hoream kudu ngengkol”
Ceuk Nu Motorna Goreng: “Ngke lamung lampu hejo nu rek ngadorong motor uing saha?”
Ceuk nu gumasep: “Ieu teh kenalpot weuteuh, impor, geura dangukeun..”

Ceuk Amerika: “Good.. Good.. Good.. You’re such a good oil customer of OUR oil company.. keep up the good  work!”

Enya sok araraneh barudak jaman kiwari mah..

kenalpot saalus-alus hayoh dibobok, malah diganti paralon. “gaul” pajarkeun teh.

lampu saalus-alus, hayoh ditutup dihideungan, atuh ari pareng jalan peuting sok mindeng parkir di solokan. “gaul” deui wae.

sokbreker geus meunang ngukur ti pabrik hayoh dipondokeun, tepi ka kudu digotong lamun ngaliwatan polisi tidur. “gaul” tea.

Lieur lah ngabandunganana. .

10 taun nu kapayun jigana tiang listrik di jadikeun…knalpot

meun mengkol batur keuna…..rumah sakit bersalin deui wae

Urang Sunda.

Setruk.

Saprak aya iklan cai enteh anu dibotolan berhadiah kujalan ngumpulkeun setrukna. Anu jajan, boh direstoran atawa diwarung sok tara poho nanyakeun setrukna. Malahan jang Ibro waktu keur apel disuguhan cai enteh ku bebenena, manehna ngaharewos.

” Yang….kade hilap setrukna !” padahal cai enteh anu disuguhan teh lain anu dibotolan, tapi ngadadak naheur dina hawu.
Kocapkeun dihiji restoran, dihareupeun kasir ngagimbung anu nek mayar kadaharan kumplit jeung inuman cai enteh nu dibotolan tea, keur ngagimbung kitu, aya salah saurang jalma nu teu sabar hayang geura meunang setrukna, tur langsung ngagorowok kakasir.
” Gewat euy setrukna, dewek butuh pisan !” Pokna rada teugeug
” Sabar atuh kang !” tembal kasir bari baeud.
Sanggeus meunang setruk mah sijalma teh, langsung we ngabecir kaluar, atuh puguh we si kasir nyalukan.
” Kang ieu katuanganana diculkeun wae !”
” Mangga we kanggo eneng, abdi mah butuh setrukna wae !”
” Jadi ujang teh butuh setruk kitu ?” ceuk hiji jalma tengah tuwuh,anu kakara asup tur leungeunna semu ngoroncod sarta mamake iteuk.
” Eh..muhun pa…abdi butuh pisan…naha bapa kagungan kitu ?”
” Puguh bapa teh tos lima taun gaduh setruk, mangga upami peryogi mah ku bapa bade dipasihan..bapa mah tos bosen ngubaran !”

Syam Ridwan:Urang Sunda

Sendal Lebaran

Wajar lamun nu dagang hayang payu kudu pinter ngarayu, tapi rada kurang ajar lamun hayang payu bari jeung nipu. Kajadian ieu kaalaman pisan ku ceu Ida ( ngaran samaran euy) anu nganjrek di salahsahiji komplek di wewengkon Bekasi. Saperti biasana saban sore ceu Ida sok beberesih dihareupeun imahna, teu kungsi lila kurunyung aya tukang sendal, nawarkeun daganganana, rada lumengis lantaran cenah tiisuk meluk can payu sasiki siki acan, sarta can manggih sangu saremeh remeh acan. Ngareungeu kitu hate ceu Ida ngaleketey, jiwa sosialna ngadadak tembong, teu diengkekeun deui sendal teh dibeuli dua rampasan anu hargana dua puluh rebuan, atuh sabada narima duit situkang sendal nyaleuhak ngahenggoy sangu haneut anu karek ngangkat tina mejik jar, diimplik implikan ku lalawuhna, dadar endog,goreng tempe bacem, pleus angeun kacang jogo, disurungkeun ku sagelas cai tiis tina kulkas diasongkeun jeung botol botolna. Sanggeus beuteungna wareg, kitu deui daganganana laku, gura giru manehna amitan kalayan basa basi cumarita yen kasaean eta cenah sing dibales ku nu langkung ageung.

Isukna ceu Ida papanggih jeung tante Genjreng ( ieu ge sanes nami asli euy) tatangga sakomplek ngan beda blok wungkul, manehna galecok cumarita yen kamari tas meuli sendal, enya sendal sendal kitu cenah teu pati teuing butuh da nu heubeul ge masih keneh galituk, ngan eta we karunya jeung teu tega lantaran nawarkeunana bari lumengis sagala, tapi teu kungsi ari nepikeun ka dibere dahar mah. Ngareungeu obrolan tante Genjreng anu mirip jeung nu kaalaman ku manehna, ceu Ida langsung nyamber ” Boa boa anu dipeseran ku abdi ?” tarangna kerung nginget nginget deui kajadian kamari. ” Enya bener eta…!” tembal tante Genjreng basa dibejakeun ciri cirina jeung dedeg pangadegna.

Saminggu tiharita, kurunyung aya nu datang deui ka ceu Ida, sarua nawarkeun sendal bari lumengis kawas minggu kamari. Ceu Ida kerung,pikiranana kumalayang katukang nginget nginget deui, manehna asa asa apal, pas disidik sidik sihoreng nu dagang sendal teh jalmana sarua jeung anu minggu kamari. Sigana kedereun, ma`lum di komplek mah wangunanana sarua, samarukna can karambah kalebah dinya. Ningali lumengisna si tukang sendal,harita mah hate ceu Ida teu ngaleketey deui tapi malah ngagugudug napsu, lain pedah napsu atawa ngarasa kaduhung geus meuli sendal sarta mere dahareun kamanehna, tapi carana ieu anu kurang panujueun,nyieun akal akalan sangkan barangna laku antukna nipu. Lamun kongang mah cenah hayang saketrok ketrokeun neke. ” Keuheul atuh da !” bari terus ngajelebetkeun panto pager, leos kajero.

Ngabandungan pangalaman ceu Ida diluhur, sok inget ka pangalaman si uing sawatara bulan katukang, sarua tukang sendal oge, malahan rada rongkah make wani susumpahan sagala, cenah lamun ngabohong wani teu dibere rejeki sama sakali, aya angkoh nek dibere lima rebu jeung meuli nasi bungkus , tapi manehna nolak malah keukeuh sendalna kudu dibeuli, cenah mah jeung ongkos balik ka Sukabumi, si uing ahirna ngelehan golosor duit dua puluh rebu dibikeun, terus milihan model jeung nomerna anu cocok, sanggeus aya nu meujeuhna tur modelna pantes, kumanehna dites heula diduruk make korek gas, enya we teu teurak nandakeun yen sendal teh cenah bener bener kulit. Nepi ka ayeuna sakadang sendal teh can dipake,lumayan jeung engke lebaran, ngan lamun kaparengan ningali sendal eta, sok asa ngarasa dosa, lantaran inget ka susumpahanana. Bisi enya manehna teh ngabohong lantaran bakating ku hayang laku, enya da si uing mah matak nyebut kitu ge heureuy, ceuk si uing teh “mun ngabohong boeroet siah !” ah mudah mudahan we teu katuliskeun jurig.

Syam Ridwan:Urang Sunda

APP Ceuk Sicepot

“Dawala kadieueuuuu…!”(beungeutna rada dangah kaluhur)
“Aya naon,a’epot?”(bujur sidawala kudalang dikodok, terus ditancebkeun kana bagedor, mando dihareupeun sicepot
“Bejana keur gujrud masalah APP euy?”
“Naha kudu dimasalahkeun deui, pajar atuh geus haratis, teu kudu mayar APP sagala!”
“SPP eta mah dodol..!”
“Ari APP naon kitu?”

“APP teh Anti Pornografi jeung Pornoaksi anu keur digodog ngan can muyutuk, da kaburu gujrud!”
“Baruk kutan kitu nya!”
“Tah nurutkeun ente kuayana RUU APP teh kumaha? Naha satuju atawa henteu?”
“Ke heula, samemeh neruskeun obrolan, dewek nek nanya,nek dibawa kamana obrolan urang ieu?”
“Beu etah, ulah nanya kadewek masalah eta mah, tah tanyakeun we kadalang!” ( bari ngadegungkeun sirah dalang ku leungeunna anu teu weleh meureup)
“Alus atuh mun kitu mah, ngaguar masalah APP mah nya kudu make jurus AWW !”
“Nya heueuh pan kuayana APP teh teu leupas tina tingkah polah sabagean AWW anu pikasebeleun kadang pikaheroyeun!”
“Heueuh tapi maksud dewek mah lain kadinya, ngabahas APP kujalan AWW hartina Aksi Wudal Wadul alias ngacapruk cap wadul tea!”
“Naha ari ilaing geus nyaho kitu eusi sakadang RUU teh, Dawala?”
“Kamari dibejaan ku dalang euy, ari dalang cenah ti Kusnet heu heu !”
“Tah ari kitu mah meureun geus kaharti eusina, kumaha pamadegan ente mun RUU eta diundangkeun?”
“Puguh dewek ge sok leng mikir, naha dalang mun keur kudak kodok kana bujur urang, eta kaasup pornoaksi henteu nya?”
“Heu heu…tobaaaattttt….beu nepi kalebah dinya pamikiran teh Dawala…tapi enya ketah mangkaning keur kudak kodok kana bujur dewek mah sok ngahaja dililakeun tur nyaliara kahareupeun bujur, mangkaning heu heu…teu kaop keur gede bulan nu dewek mah sok ngagedean!”
“Puguh dewek ge sok hariwang, mun silaing keur diigelkeun ku dalang, heug make jurus belekok, anu bujurna diblaktuk blaktuk nuturkeun wirahma kendang, meureun langsung we dijiwir ku tramtib jeung dalang dalangna!”
“Heu heu…tobaaattttttt…dewek ge sok mikir pan di tumaritis teh loba keneh wanoja anu sok mandi ditampian, kumaha mun keur ngusey mandi bari disamping jangkung langsung dikedewek ku tramtib!”
“Beu…beu..nengetan ucapan a’epot tadi geuning siga nu nolak kana RUU APP teh?”
“Tong sangeunah ari ngomong teh, Dawala ! Puguh dewek teh ngadukung pisan!”
“Jadi?”
“Yeuh mun RUU eta jadi, dewek nek ngalamar jadi tramtib deuleu, pan ngeunah digajih ari gawena ngan ukur pulang pelong kana lekbong, sasad susud kanu munu’u, rarat reret kanu nyelepet, heu heu tobaaatttttt!” “Heu heu…ngan kahade mun geus jadi patugas tramtib ulah salah tangkep!”
“Moal atuh, paling oge salah tangkeup, heu heu……tobaaatttttt!”
“Tong loba kahayang jadi wayang mah euy pot, kuma dalang we, keun atuh urusan tungkap tangkeup mah bagean dalang!” ( dalang motong obrolan sicepot jeung dawala bari nejehkeun sukuna kana kecrek, jrek nong, sulusup sicepot jeung sidewala laluncat kana kotak, tutup lawang sigotaka)

Syam Ridwan:Urang Sunda

Udud

Dihareupeun toko, aya budak ngora keur nangtung. Dangdananana model ayeuna, make calana jin bulao, kaos, sapatu jangkung jeung jaket tina kulit. Kacamata hideung nangklek dina tarangna. Leungeun kenca-na diasupkeun kana kantong jaketna. Rokok nu aya dina ramo leungeun katuhuna disedot bangun nu nikmateun pisan, tuluy haseupna dikaluarkeun lalaunan, meni nyerebung. Acan ge satengahna, lung we rokok teh dialungkeung tuluy dikekesek ku sapatuna.

Nempo polah budak ngora kitu, bapa-bapa nu nangtung gigireunana melong. Ngarasa dipelong, si budak ngora balik melong deui. Papelong-pelong.
“Aya naon, Pa ?”, budak ngora nanya bari cekres deui nyeungeut rokok.
“Ah henteu”, ceuk bapa-bapa, “Jang, lain…Bapa mah ngarasa nyaah we eta duit dibeuleuman kitu. Coba geura nya, lamun sapoe beak dua bungkus we, pan sabulan pasti geus 60 bungkus. Rokok sabungkusna saeutikna lima rebu, sabulan teh meureun tilu ratus rebu. Sataun geus sabaraha, komo deui sapuluh tahun geura we pek itung. Mun eta duit dikumpulkeun, boa bisa kabeuli imah atawa mobil.”

Si budak ngora teu nembalan. Sirahna unggut-unggutan, jiga nu ngartieun eta bapa-bapa teh. Biwirna manyun, maju aya kana lima senti mah.

“Ari Bapa teu ngaroko ?”, si budak ngora nanya.
“Henteu jang, ti bubudak ge can pernah”
“Bapa gaduh mobil ?”
“Ah, boro-boro mobil, rompok ge ngontrak keneh jang.”
“Abdi mah, mobil gaduh, rompok ge tos gaduh.”, ceuk budak ngora bari ngaleos.

Si bapa ngan ukur olohok.

Kang ndoel: Urang Sunda

Sipat jalma dumasar kana rupa-rupa hitutna

Jalma jujur
Jalma nu daek ngaku mun geus hitut

Jalma teu Jujur
Jalma nu hitut tuluy nyalahkeun batur

Jalma belegug
Jalma nu nahan hitut mangjam-jam lilana

Jalma nu berwawasan
Jalma nu apal iraha kuduna hitut

Jalma nu Misterius
Jalma nu hitut tapi batur euweuh nu nyahoeun

Jalma nu sok gugup
Jalma nu ujug-ujug nahan hitut mun keur hitut

Jalma nu Percaya Diri
Jalma nu yakin yen hitutna seungit

Jalma nu Sadis
Jalma nu hitut bari dibekep ku leungeun tuluy dibekepkeun
ka irung batur

Jalma nu Isinan
Jalma nu hitutna teu disada tapi ngarasa isin sorangan

Jalma nu Strategic
Lamun hitut sok bari seuri ngagak-gak meh nutupan sora hitutna

Jalma nu Bodo
Lamun geus hitut tuluy narik napas keur ngagantian hitutna nu kaluar

Jalma nu Pedit
Lamun hitut dikaluarkeun saeutik-saeutik nepi ka disada
tit..tit..tit…

Jalma nu Sombong
Jalma nu sok ngambeuan hitutna sorangan

Jalma nu ramah
Jalma nu sok resep ngambeuan hitut batur

Jalma nu tara gaul
Mun hitut sok bari nyumput

Jalma nu Sakti
Mun hitut bari make tanaga dalem

Jalma nu pinter
Jalma nu bisa nyirian hitut batur

Jalma nu sial
Mun hitut kaluar jeung bukur-bukurna…

Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

Bergabunglah dengan 4.683 pengikut lainnya.

%d bloggers like this: