Istilah nu Patali jeung Ngasakan – Nyangu

– mubuy => ngasupkeun (hui, sampeu, jsb.) kana lebu panas.
– meuleum => ngasakan kadaharan ku jalan diantelkeun atawa dideukeutkeun kana seuneu, contona: ketan, jsb.
– manggang => meuleum anu dipanggang: said, maranggi, jsb.
– mais => ngasakan kadaharan, dibungkus ku daun cau tuluy dibubuykeun kana lebu panas atawa diseupan, contona pais lauk, pais hayam.
– ngagor éng => ngasakan kadaharan ku minyak kalapa, minyak susuk, mantega, jsb. anu panas, biasana dina katél, contona goreng tahu, goreng pisang, jsb.
– nyangray => ngasakan kadaharan dina kat él atawa talaw éngkar teu maké minyak, contona sangray suuk, sangray sangu, jsb.
– nyeupan => ngasakan kadaharan ku saab cai ngagolak: seupan daun sampeu, seupan daun gedang, jsb.
– ngulub => ngasakan kadaharan maké cai sina ngagolak: kulub suuk, kulub hui, jsb.
– ngabakar => ngasakan kadaharan dibeuleum dina parantian (open, jsb.).
– ngabolostron => ngasakan kadaharan ku cara dikusrukeun kana seuneu gedé, teu diolah heula.
– napi => meresihan béas maké nyiru ku gerakan-gerakan husus supaya kapiceun kokotorna (bubuk huut, keusik, gabah) atawa kapiceun beunyeurna.
– ngisikan => ngumbah beas nu rek dina sangu, biasana dina boboko, cai urut ngisikanana disebut cibéas.
– ngagigihan => nyeupan béas nepi ka satengah asak; gigih nyaéta sangu satengah asak.
– ngarih => ngaduk-ngaduk gigih bari dicaian ku cai ngagolak, supaya beukah, maké angarih.
– nyeupankeun => ngasupkeun kana aseupan, jsb. nepi ka asak.
– timus => sangu geus asak, cirina geus nyerebung saabna.
– ngakeul => ngurah-ngaréh sangu nu kakara dijait bari diteueul jeung dihihidan, ambéh pulen, biasana dina dulang atawa boboko.
– ngaliwet => ngasakan béas (nyangu) dina kastrol atawa panci henteu diseupankeun.
– ngahaneutkeun sangu => nyeupan sangu nu geus tiis.
– nimbel => ngalulun sangu nu haneut kénéh ku daun cau, supaya lila pulenna.
– nutup => nyieun sangu nu diakeulna dicampuran kadaharan séjén (oncom, jste) katut sambara supaya leuwih ngeunah atawa pikeun sasarap.
– ngagoreng sangu => ngasakan sangu ku cara digoréng maké sambara supaya leuwih ngeunah atawa pikeun sasarap.
– nyangray sangu => ngagoréng sangu teu maké minyak, supaya haneut.
– sangu poé => sangu sésa kamari.
– sangu beueuy => sangu nu rada beyé.
– sangu heuras => sangu nu kurang cai dina ngagigihanana.
– sangu pulen => sangu ngeunah, henteu béar jeung henteu beyé.
– sangu béar => sangu anu kurang atawa geus euweuh daya léngkétna.
– sangu anyar => sangu anu kakara nyait tina aseupan, jsb.
– congcot => sangu nu teu diakeul, ditamplokkeun tina seupan, jadi nyungcung persis saperti aseupan.
– buceng => puncak congcot.

4 Tanggapan to “Istilah nu Patali jeung Ngasakan – Nyangu”

  1. rudi_htn Says:

    wah bahasa sundanya ok banget nih …

  2. puang cahaya dewa Says:

    salam dari bandung
    saya suka membaca blog anda, orang seperti anda (kang), perlu di lestarikan, kalau bisa di beri penghargaan, tidak adalgi orang mau berbahasa sunda di kampung saya, kecuali akik-akik

    Bergabunglah bersama saya agar tidak adalagi orang-orang yang di miskinkan secara struktural
    http://esaifoto.wordpress.com/

  3. fadhlinovaldimediana Says:

    apakah sekolah [RSBI]?SEKOLAH YANG ARTINYA:RINTISAN SEKOLAH BERTATARAF INTERNASIONAL. AKU SUKA ITU.

  4. asep Says:

    Kang, ari rasana sangu naon ? ieu alo nuju ngeusian PR. hatur nugun kang…


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: