Basa Sunda: Sebutan ka Jalma Tina Patokan Tingkah laku

  1. Pakokolot supa = umurna méh sarua
  2. Mata simeuteun = Lamun nénjo, panon na teu ngiceup-ngiceup
  3. Kentél peujit = daék tirakat (prihatin)
  4. Jauh ka bedug = dusun euweuh ka nyaho
  5. Ipis biwir = babari ceurik
  6. Laér gado = culamit
  7. Panjang léngkah = lega pamikiranana
  8. Pondok léngkah = heureut pamikiranana
  9. Kandel kulit beungeut = teu boga kaéra
  10. Teu boga beungeut = heureut pamikiranana
  11. Teu boga polo = teu boga pamikiran
  12. Pait daging, pahang tulang = jauh tina panyakit
  13. Paéh poso = digawé poho kacapé
  14. Caang pikiran = jembar panalarna
  15. Geus beunta = kahirupanana cukup
  16. Leuleus kéjo poéna = bageur kakolotnakeun
  17. Pahatu lalis = geus teu boga indung bapa
  18. Teunggar kalongeun = sering ngahuleng mun dititah
  19. Caréham hayameun = barang dahar baé
  20. Jadi kokojona = pamingpinna
  21. Jadi béntangna = panghadéna
  22. Jadi dalangna = anu ngabobotohanana
  23. Jadi cacing cauna = saukur jadi pangiring
  24. Kapas kalamérona = goréng patut (panggoréngna)
  25. Asa pangakangna = boga rasa pangpinterna
  26. Asa jadi rajana = boga rasa pangkawasana
  27. Rodék hulu = dianggap budak teu boga kanyaho
  28. Leuleus awak = daékan
  29. Ngégél curuk = nyamos teu kabagian
  30. Béngkok tikoro = teu kabeneran
  31. Gedé haté = ludeung, lebér wawanén
  32. Teu boga cedo = henteu boga tatakrama
  33. Amis budi = akuan, soméah
  34. Landung kandungan = gedé tinimbangan
  35. Adil palamarta = wijaksana
  36. Leutik burih = teu boga wawanén
  37. Jiga monyét = teu boga kaéra
  38. Jiga congcorang murus = péot, garing daging
  39. Jiga déwa = bisa norah
  40. Jiga kaléng kurupuk = awak lintuh teu boga potongan
  41. Jiga kantul = loba huisan
  42. Jiga lutung = awakna hideung
  43. Jiga Gatotgaca = gagah
  44. Jiga bilatung = nuduhkeun loba
  45. Jiga jogjog mondok = lamun rek sare sok rarecok heula
  46. Jiga méong congkok = rindatna bangun sieun
  47. Jiga kuda = anu sok kiih bari nangtung
  48. Jiga anjing = lamun dahar sok cécéplak
  49. Jiga buruy= nginum baé
  50. Jiga laleur = teu disuguhan (diantep baé)
  51. Jiga bedul = teu boga tatakrama
  52. Jiga pucuk awi = henteu boga pamadegan
  53. Jiga gateuw = lintuh ku barang paméré
  54. Jiga mandahna = asa jadi pamingpina
  55. Jiga badawang = saperti dina kamonésan, iring-iringan dirupakeun buta
  56. Jiga béngbérokan = beungeut pinuh ku méhong
  57. Jiga badak cihéa = bedegong tara daék nanya
  58. Jiga ékék = anu beuki peteuy
  59. Jiga ucing = anu beuki lauk
  60. Jiga béo = anu beuki ngomong (sok nurutan)
  61. Jiga cucurut kaibunan = murukusunu
  62. Jiga kapas kaibunan = lempes napsuna
  63. Jiga sireum = leumpangna ngeteyep teu bisa gancang
  64. Jiga dagé = teu boga tanaga
  65. Jiga hayam rék endoggan = teu daék cicing, cilingcincat baé
  66. Jiga hayam ku tétélo = melenguk teu lémék teu nyarék
  67. Jiga hayam panyambungan = tumamu teu aya batur
  68. Jiga hurang kasaatan = teu genah cicing (teu tenang)
  69. Jiga keuyeup apu = teu aya guam
  70. Jiga careuh bulan = anu diwedak kandel teuing
  71. Jiga bujur aseupan = diukna anggarésol teu daék cicing
  72. Jiga oray pucuk = teu bisa dicekel omonganana
  73. Jiga oray koros = anu resep rucah
  74. Jiga beubeulahan térong/jambé = rupana sarua
  75. Jiga arjuna = kasép
  76. Jiga bidadari = geulis
  77. Jiga tumbila = pribumi nembrong ka semah (menta udud)
  78. Jiga paray = kaditu-kadieu abring-abringan baé
  79. Jiga londok = ula-ilu, jiga teuboga pamadegan
  80. Jiga gegedén = embung digawé, gawé maréntah wungkul
  81. Jiga ménak = embung digawé kasar
  82. Jiga jalak harupat = teuneung ludeung taya kasieun
  83. Jiga bogo = gampang kaolo
  84. Jiga kebo = dikitu-dikieu nurut baé

Satu Tanggapan to “Basa Sunda: Sebutan ka Jalma Tina Patokan Tingkah laku”

  1. kontol Says:

    di manaTiti t ada a


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: