Istilah Pancakaki

Pancakaki téh nyaéta perenahna jelema ka jelema deui anu sakulawarga atawa anu kaasup baraya kénéh.

a. Rundayan atawa Turunan
– anak => turunan kahiji.
– incu => turunan kadua, anakna anak.
– buyut => anak incu.
– bao => anakna buyut.
– janggawaréng atawa canggahwaréng => anakna bao.
– kait siwur => anak janggawaréng.

b. Ka luhur
– bapa => lalaki nu boga anak, salaki indung.
– indung => awéwé nu boga anak, pamajikan bapa.
– aki => bapana indung atawa bapa.
– nini => indungna indung atawa bapa.
– buyut => indung/bapana aki atawa nini.
– bao => indung/bapana buyut.
– janggawaréng => indung/bapana bao.
– kaitsiwur => indung/bapana janggawaréng.

c. Ka gigir
– adi => dulur sahandapeun
– lanceuk => dulur saluhureun.
– emang/paman => adina bapa atawa indung (lalaki),
– bibi => awéwé adina bapa atawa indung.
– ua => lanceuk bapa atawa indung.
– alo => anak lanceuk.
– toa => anak adi.
– kapiadi => anakna emang/bibi.
– kapilanceuk => anakna ua.
– incu ti gigir => incuna adi
– aki ti gigir => lalaki, adina atawa lanceukna aki/nini.
– nini ti gigir => awéwé, adina atawa lanceukna aki/nini.
– ua ti gigir => anakna lanceuk aki/nini.
– emang ti gigir => anakna adi aki/nini (lalaki)
– bibi ti gigir => awéwé, anakna adi aki/nini.

d. Istilah Séjénna

– adi beuteung => adina pamajikan/salaki.
– dulur sabrayna => dulur misan, anak paman, bibi, atawa ua.
– dulur teges => dulur enya, saindung, sabapa.
– indung téré => pamajikan bapa, lain anu ngalahirkeun urang.
– bapa téré => salaki indung, lain anu ngalantarankeun urang lahir.
– anak téré => anak sampakan ti salaki atawa pamajikan.
– dulur patétéréan => anak indung atawa anak bapa téré.
– cikal => anak panggedéna.
– pangais bungsu => lanceukna bungsu.
– bungsu => anak pangleutikna.
– baraya laér => baraya nu nurutkeun pancakaki geus jauh perenahna.
– teu hir teu walahir => teu baraya saeutik-eutik acan.
– bau-bau sinduk => baraya kénéh, sanajan geus laér.
– dulur pet ku hinis => dulur teges.
– baraya => sakur nu aya pancakakina.
– karuhun => luluhur, jalma-jalma anu kungsi aya lila heulaeun urang, nu ngarundaykeun urang.

6 Tanggapan to “Istilah Pancakaki”

  1. multiati Says:

    tambahin yg lainnya lagi donk ?? kan masih banyak ..
    sbg orang sunda asli aku pngen tau lbih dlem tntang pancakaki ..

  2. Yayat S Jayasantika Ad Dwany Says:

    YS, 040810, Kang Awan kintunkeun No HP Lah kana FB Pribados , nhn !

  3. makmun ihsan Says:

    sae pisan info panca akaki teh, peryogi dimasyarakatkeun ka barudak ayeun.Sim kuring resep kana pancakaki malah nuju dipaluruh pancakaki ti pihak bapa ,malah ti pihak ibu tos dugi jangga wareng.Mamun Cianjur asal Bapa majelengka, ibu kuningan daerah pasawahan.

  4. Ngalilieur Says:

    Sok tambahan deui atuh Lur!!!

  5. ahmad Says:

    teruskeun ath boz, tulis tina incu nepi ka hare-hare, nepi ka kaitsiwur mah aya atuh tina buku SD oge..

  6. Novera Yuliana Says:

    nepangkeun kang abi guru sma darul hikam bandung…. mudah2an tiassa silih… ngalengkepan bahan ajar…


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: