Waduk Darma yang Malang


Jumat sore pukul 16.00 saya meluncur menuju Tasikmalaya, sebelum meninggalkan wilayah Kuningan saya singgah dulu ke Waduk Darma untuk istirahat sejenak. Karena perjalanan ini perjalanan yang santai saya foto-foto dulu sekitar waduk Darma.



Waduk Darma saat ini debit airnya semakin berkurang, padahal sedang musim hujan, kalau kita daerah lain bahkan ada yang kebanjiran. Waduk Darma saat ini tebalik, seperti musim kemarau, semakin hari airnya semakin surut. Entah tinggal berapa persen lagi, kalau penglihatan saya sepertinya sudah kehilanan air 40% dari debit standar.

Sebelum 2005 debit air waduk darma normal-normal saja, nah sekarang tahun 2008 Waduk Darma kelihatan malangnya, sudah debir ainya berkurang, dan agak kotor. eskipun begitu warga Kuningan tidak peduli dengan debit air, tapi lebih perduli mejeng di Waduk Darma lebih indah dan menyenangkan, apalagi anak muda ketika Sabtu Sore pasti memenuhi bendungn tesebut hanya sekeder ”mejeng”.

Pertanyaan saya, mengapa debit air waduk Darma semakin berkurang?
Apakah pihak pengola atau PDAM bisa menjawab?

Ditulis dalam Umum. 12 Comments »

12 Tanggapan to “Waduk Darma yang Malang”

  1. Nenen Gunadi Says:

    Kang AWan,
    Waduh… eta photona mani cantik, inget waktos amengan ka darma sareng mantan he..he..he..

  2. awan Says:

    @Teh Nenen: Kenangan yeuh….. iraha atuh ka waduk darma deui?

  3. NANANG HIDAYAT Says:

    Waduk darma adalah tempat saya lahir dan waduk darma adalah kenangan terindah yang tak dapat aku lupakan semasa aku kecil waduk darma adalah tempat bermain, tapi sayang sekarang waduk darma tinggal kenangan yg tak dapat di lupakan sewaktu aku kecil

  4. jejen wanacala Says:

    waduk darma brsihan atuh…meuni bala pisan ih!!!
    tong hilap nya?keur mah kotor bau deui,JOROK…………

  5. iping Says:

    hayu urang jagi sasareng waduk DARMA supados eko sistem saimbang.

  6. Sri Neneng Says:

    Dianggo ku Cirebon tapi bayarna tersendat-sendat Pa..hehehe

  7. UDIR. HS Says:

    Kang Awan anu tos lami blogna dititenan ku abdi, abdi asli ti pantai selatan nyobian ngumbara-ngababakan di WD (Waduk Darma) ti kawit ba’da Tsunami Pangandaran. Sakumaha anu didugikeun ku Salira, anu aya patalina sareng hal-ikhwal WD nalika waktos haritamah aya leresna. Namung kondisi eta hentau langgeng, aya robihna, malihannmah waktos ayeuna cai WD kaayaanana nuju subur pisan kalayan pami naek Parahu Wisata oge kantun clak wae tina sisi tembok (Darmaga) handapeun towr outbond di palih lebet Obyek WD. Janten situasi Debet Air WD teu netep. Bade pinuh bade saat, pikeun masyarakat sabudeureunanamah janten kauntungan (anu rajin kitu oge). Pami saat, subur tanah sareng pepelakan, pami cai pinuh-gampil ngala lauk teu kedah tebih katengah, diuseupan wae ti sisi tos tiasa. Atanapi pami murangkalihmah (ibu-ibu) sok nganggo sair (ayakan) ngaralaan anak Bogo mapay-mapay tembok Darmaga, kitu nu kasakseni ku abdi. Hemat abdi (punten ka Akang) teu kenging di mutlakeun teuing: “WD yang Malang”, kitu manawi…he, he, he…, cobi uningaan deui ku Akang ayeuna (04 April 2010) sareng sababaraha minggon kapengker, tangtos Judul Seratan Akang bakal robih geura, kitu taksiran abdimah. Haturnuhun nya Kang, kalayan punten ieu abdi kumawantun ngiring nyerat. Malihanmah nalika awal ningali Blog Akang, jorojoy we aya peraosan hoyong nepangan-silaturahmi ka Akang, hoyong diwaris tehnik ngadamel Blog (pami teu kaabotan kitu oge), nya’an Kang, abdi kapincut pisan yeuh…. Iraha bade ka WD deui, namung kelebet engkemah, nyobian ngagulayun dina OutBond….

  8. Mulyana Says:

    UPAMI CAINA SAAT, SAHA ANU RUGI? Urang darma? Emut we dongeng aki, baheula di tengah waduk darma teh ngemplad sawah nu aki, unggal taun panen leuit pinuh ku pare, …

    NAHA AYEUNA janten sagara? Naon kompensasina kanggo aki baheula? TEU AYA! da aki sieun ku bedil walanda.

    NAHA AYEUNA JANTEN LAUT? Naon untungna kanggo abdi si incu aki? Da ngecrik komo deui nguseup mah atuh geuning teu tiasa “maraban” kulawargi.

    NAON UNTUNGNA WADUK DARMA? Wisata? Ah, abdi mah waas we ka aki nu bati ngahelas emut kana empladan sawahna baheula.

  9. Deni Says:

    Punten akh bade ngiringan komentar, sanaos telat oge.
    Abdi asli urang Jagara, janten emut deui masa-masa kecil di waduk darma, upami nuju saat sok dianggo maen ball + milarian kijing (kerang).
    Kang Awan sanes waktos upami liren di waduk darma deui foto-foto na di update nya (lumayan kangge ubar kangen ka lembur)
    hatur nuhun sareng salam wae lah kasadayana.

  10. awan sundiawan Says:

    @ka sadayana: hatur nuhun anu parantos ngelonggok ka blog sim kuring, oge hatur nuhun kana apresiasina waduk darma, memang ayeuna mah waduk darma tos robih, keun ku sim kuring diekspos deui ku warta anu enggal, atuh kanu bade kopi darat, hayu, di mana? hehehe.

    Mudah2an waduk darma beuki dieu beuki sae.

  11. Ayahnya Ranggasetya Says:

    Biarkan airnya surut. Kalau surut nanti tanahnya dikembalikan sama penduduk Darma buat nanam padi seperti zaman Belanda dulu. Dulu, di atas tanah yang sekarang jadi waduk itu adalah tempat di mana keluarga kami berbahagia menumbuk padi.

  12. Awan Says:

    @Ayahnya Ranggasetya: sekarang airnya sudah penuh kembali seperti info di https://awan965.wordpress.com/2010/06/27/pesona-kabupaten-kuningan-waduk-darma-semakin-menawan/, terima kasih atas kunjungannya.


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: