Masih Perlukah “Undak Usuk Basa Sunda” (Tata Bahasa Sunda)?

Kalau kita melihat bahasa pergaulan anak muda di tatar sunda sudah hampir tidak mengenal “undak usuk basa Sunda”. Apakah susah diajarkan di sekolah? Atau sudah tidak ada nilai “komersil”? Atau sudah tidak ada lagi yang peduli terhadap basa Sunda?  Atau… ada alasan lain?

Sehingga saya bertanya kepada pembaca nih…

Masih Perlukah “Undak Usuk Basa Sunda” (Tata Bahasa Sunda)?

Ditunggu partisipasi pendapatnya…

Ditulis dalam Pendidikan. 12 Comments »

12 Tanggapan to “Masih Perlukah “Undak Usuk Basa Sunda” (Tata Bahasa Sunda)?”

  1. Dian Heri Says:

    ku emutan sim kuring mah masih diperyogikeun keneh, kumargi ayeuna batas-batas wilayah sareng batas-batas budaya beuki samar-samar, beuki transparan. Ku kituna pami teu aya anu ngamumule bahasa urang, kumaha kapayunna atuh nya?
    rupina langkung sae pami ngabahas undak usuk basa urang sami2 ngangge bahasa sunda, supados tiasa sakantenan masing2 urang ngalatih kamampuan bahasa sadaya…
    sakitu ti sim kuring mah, permiosss…..

  2. Kang Dadang Thea Says:

    Kantenan atuh kang,…! saha deui atuh nu bakal ngamumule basa sunda teh ari sanes urang-urang keneh mah sami-sami urang sunda,..tah kukituna tangtos undak usuk basa sunda teh kedah disosialisasikeun pisan utaminamah kakulawarga urang heula, anak jeung pamajikan, karunya basa sunda teh tos luntur ayenamah.. sok ngadangu gening cariosan …keur naon anjing..! padahal etateh naros ka babaturan… tapi da diwaler gening,… pedah kata-kata etateh tos jadi basa sapopoe tea.

  3. Jamal Says:

    Sumuhun, atuh kumaha nya?
    Hmmm…..pami bahasa, eta mah bahasa naon wae…. sami teu jiga kahirupan mahluk di dunya anu ngalaman evolusi?

  4. Simon RS Says:

    kalintang peryogina UUBS teh, oge katinngalna teu sesah diajarkeunana ka murangkalih, nu janten masalah naha aya keneh tanggelwaler moral kanggo ngamumule budaya urang margi niley-niley budaya parantos morosot tina estetikana…kukituna hayu urang sasarengan ngamumule budaya sunda ku jalan ngaaplikasikeun UUBS dina enggoning ngajalankeun kahirupan sapopoe keun we upami aya nu lepat nempatkeun basa lemes keur sorangan pahili jeung basa lemes luhur, sabab aya nu langkung peryogi nya eta “kersa” make basa sunda anu “rada” bener….

  5. yuli Says:

    undak usuk masih perlu karena itu meerupakan salah satu kebudayaan sunda yang perlu dilestarikan dan kenapa undak usuk itu tidak ada pengertiannya?saya perlu pengertian undak usuk sekarang???????????????

  6. christopher n Says:

    apakah ada dijual Buku Pelajaran Bahasa Sunda (bahasa pengantar Indonesia) bagi Pemula bukan orang Jawa Barat. ? Dimana dijual di Bandung.
    tks,
    christopher.

  7. awan sundiawan Says:

    Undah usuk basa masih diperlukan karena untuk memperhalus jiwa kita, dengan menggunakann undak usuk basa itu kita akan tahu makna nilair asa sebuah kata atau kalimat,. Buku undak usuk basa ada di toko-toko baik berupa buku pelajaran atau buku umum.

  8. arif Says:

    Tanya geura ka urang Sunda nu nyaritana mamalayuan, pasti jawabanana teh: sieun salah (sieun salah ngalarapkeun undak usuk basa), sieun disebut jelema dusun, sieun disebut songong, sieun disebut jelema teu berpendidikan, jsb, jsb. . Tetela lain… lain teu hayang nyarita dina basa sunda manehna teh tapi “sieun” ku undak-usuk.
    Keur naon urang “mertahankeun” undak-usuk basa sunda, sok padahal eta pisan “biang kerok” urang sunda teu nyarita dina basa Sunda.

  9. aa Says:

    leres pisan diperyogikeun pisan eta teh

  10. Aden Agus Addu Santosa Says:

    nu saleresna mah masih diperyogikeun UUBS teh, kumaha ucap paripolah urang kanu saluhureun, sapantaran, jeung ka sahandapeun, sanes masalah kasta ari basa mah… mung urang kedah tiasa ngabedakeun mana basa nu mernah…. punten atuh kang, cobi serat UUBS di blog akang muntiasa mah kitu deui sareng abjad cacarakan sunda…

  11. awan sundiawan Says:

    @Kang Aden AAS: hatur nuhun kang kana pangrojongna, Insya Allah kapayunna saran ti akang ku sim kuring bade diusahakeun.

  12. Taupikurohman Says:

    Tah…… eta nu janten masalah teh. Diantawisna nu matak barudak ayeuna horeameun ngagunakeun undang usuk basa sunda teh. Ayeuna mah jaman sarwa instan, ngagunakeun basa ge jigana mah hoyong instan, praktis teu kedah ngemut heula asa calangap sareng kahartos maksudna. kalan-kalan teu nolih ka saha nyaritana, rek ka sigeung rek hanteu nu penting asal ngomong . Hal ieu nu dihanjakalkeun teh. Ayeuna kawajiban urang nu ngartos kana basa Sunda gaduh kawajiban kanggo ngalelempengna. Ngan ti beulah mana ngamimitianana?


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: